
O růžových vínech
První zmínky, o růžových vínech, pocházejí již od Hippokrata, přibližně od roku 400 př. n. l. Zdali tato vína byla vyráběna pro léčebné účely nebo byla vyrobena náhodně, to se už bohužel nedozvíme. O středověku můžeme mluvit jako o období největšího rozmachu světle červených a narůžovělých vín, kdy se především na francouzských vinicích začaly pěstovat společně odrůdy Pinot Gris a Pinot Noir, které daly vznik vínům světlejší barvy. Tento trend přetrvával až do 17. století.
Jak se vyrábí?
Výroba růžových vín nevzniká smícháním bílého a červeného vína, ale metodou krátkého naležení z hroznů modrých odrůd, které se používají k výrobě červeného vína. Červené barvivo, které je obsaženo pouze ve slupkách bobulí, se z rozemletých a vylisovaných hroznů během krátké doby uvolní. Poté se mošt od slupek oddělí a víno se dále zpracovává běžným způsobem jako bílé víno. Tímto výrobním postupem získává víno lákavou svěžest, která se od růžových vín očekává. Lehkost vína je dána nízkým obsahem alkoholu.
K čemu se víno hodí a jak jej podávat?
Vychlazená růžová vína, při teplotě mezi 9 – 11 stupni Celsia, jsou ideální k letnímu posezení. Svěží kyselinka a obsah alkoholu dovoluje růžovým vínům snoubení s mimořádným počtem jídel. Výborně se hodí k letní kuchyni, k masu na rožni, k zeleninovým salátům a těstovinám. Úžasné je ve spojení s tvrdými a polotvrdými sýry, ale také k různým druhům dezertů.
Věděli jste?
V horkých letních dnech se můžete osvěžit sklenkou růžového vína, které se může podávat podchlazené, často i s kostkou ledu.
Se sklenkou dobře vychlazené růžové Frankovky se stane každý Váš letní den nezapomenutelným zážitkem.
