
Jak vybrat víno
Víno je jeden z nejušlechtilejších nápojů světa.K poznávání a studování tohoto moku je potřeba umět si dobře vybrat. Není na světě kulturního člověka, kterému by víno nechutnalo, pouze neokusil to správné.
Jak nakupovat víno?
1. Podle barvy vína
Bílé víno – má nižší obsah tříslovin (celkově lehčí), je celosvětově nejrozšířenější a hodí se při dodržení pár zásad takřka ke všem pokrmům.
Můžeme se také řídit ročním obdobím.U bílého vína díky nižší teplotě podávání doporučuji podávat spíše v letních měsících.
Růžové víno – moderní, lehké, svěží víno.Tady se hodnotí především mladost a hravost tohoto vína, proto vybíráme mladší ročníky. Archivace až na výjimky se příliš nedoporučuje. Je vhodné i na vinné střiky. U růžových vín klademe důraz na teplotu podávání. Servírujeme raději podchlazené, víno ve sklenici pak postupně teplá a odhaluje další skryté chutě a vůně.
Červené víno – má vyšší obsah tříslovin, je tedy těžší a pro jeho zpracování tělo spotřebuje více energie, proto takzvaně zahřívá. Podává se však nikoli v pokojové teplotě jak se traduje, ale zchlazené na cca 16 stupňů. Tento omyl vznikl pravděpodobně v dobách, kdy pokojová teplota nebyla dnešních 21 stupňů. Dekantujeme – li víno(pomalé přelití do dekantovací nádoby), můžeme použít lahev přímo ze sklepa, či vinotéky (lednice), protože nám trochu zteplá.
2. Podle zbytkového cukru (přírodní cukr, který obsahuje víno po procesu kvašení)
Suché víno – pijí spíše lidé, kteří příliš neholdují sladkému.Také v mnoha případech milovníci vín postupně přecházejí od sladších vín až k suchým.
Polosuché víno – je potřeba vybírat s přihlédnutím k odrůdě a kyselince ve víně obsažené.Čím větší obsah kyseliny ve víně bude, tím se bude zdát víno sušší a obráceně.
Polosladké víno – zde je už přírodní cukr znatelný ve větší míře. Může být také ovlivněn kyselinou, ale už né tak radikálně, jak u vín polosuchých.
Sladké víno – vysoká cukernatost obsažená u dražších a speciálních vín. U levnějších verzí se nedá doporučit, protože bývá doslazováno a o degustační zážitek se nejedná!Sladká vína doporučuji konzumovat ve velmi malém množství, při slavnostních příležitostech a vyjímečných okamžicích.
3. Podle aromatiky (vůně)
Odrůdy vín se rozlišují také podle intenzity aroma, které obsahují.
Nejaromatičtější odrůdy jsou muškátové odrůdy
-
- Muškát moravský (MOPR)
- Muškát ottonel
- Morio muškát
- Irsai oliver
Velice aromatická vína jsou také odrůdy Tramínu a jeho šlechtitelské modifikace.
Ostatní odrůdy samozřejmě mají také své aroma v zaležnosti na lokalitě a ruce daného vinaře. U výběru intenzity aroma takových vín musime dbát na vkus a na to, u jaké příležitosti budeme víno podávat. Je třeba brát ohled na délku degustace, protože u delšího popíjení může vyšší aromatičnost vadit a zkazit tak celkový dojem z krásného vína.
Zkušenější milovníci vína pak rádi vyhledávají vína míň voňavá a snaží se v nich nacházet jemné podtóny a ukrytá tajemství.
4. Podle pokrmů
O snoubení vína s jídlem už bylo napsáno mnohé a nedá se přesně určit co ke kterému jídlu doporučit. Je však nutné řídit se určitými pravidly. Základní předpoklad je, aby víno svou intenzitou nepřebilo chuť pokrmu a naopak. Obecně platí, že k jemným jídlům jemná vína a čím je pokrm výraznější můžeme vybrat výraznější víno.Také je všeobecně uznávané pravidlo bílé maso bílé vino, červené maso červené víno.To ale nemusí platit vždy. Záleží na umění kuchaře, použití surovin a způsobu úpravy.
Tady se otevírá možnost pro gurmány a milovníky vína k experimentování a hraní si s chutěmi.
5. Podle ceny
Tuto varintu uvádím záměrně až na posledním místě, protože cenovou hranici má každý někde jinde. K zobecnění můžu říct, že ke všednějším příležitostem postačí levnější vína a naopak.
V úvahu můžeme vzít také přívlastek (kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí), jaký víno má, ale ten nám napoví jen o cukernatosti naměřené při sběru na vinici, to znamená kvalitě výchozí suroviny, která však nemusí zákonitě vyůstit v kvalitní víno. Součastný trend proto také klade důležitost na terrior (čti teroá), to je oblast ve které víno roste a kvalitu vinaře, který víno vyrobil.
Odborníci VINOGALERIE se snaží vybírat vína od prověřených vinařů a nabídnout sortiment splňující nejvyšší kritéria výše uvedených vín.