Vinogalerie Blog

Tomáš bloguje

Vinogalerie

Víno a vánoce

Zdá se to neuvěřitelné, ale nejkrásnější období roku se kvapem blíží. Advent už je za dveřmi a to znamená, že Vánoce přijdou coby dup. Jednou z nejdůležitějších části vánočních svátků je Štědrý večer a štědrovečerní večeře. Podávají se k ní nejrůznější pokrmy. Mnohé z nich se pak během celého roku víckrát nejí. Ale tak výjimečný večer si přece zaslouží neobvyklou večeři. Kromě dobrého jídla patří ke zmíněné výjimečné, slavnostní večeři i dobré pití. I tady si přijdou na své milovníci dobrého vína, protože kvalitní víno přece nesmí o Vánocích v mnohých domácnostech na stole chybět.
Mnozí lidé zahajují Štědrovečerní večeři přípitkem. A kterým vínem je nejvhodnější začít stolování v tento jedinečný večer? Vhodné je například šumivé víno z kategorie brut. Vínu samozřejmě nesmí chybět patřičná kvalita. Vína z uvedené kategorie disponují delikátními citrusovými tóny a intenzivně perlí. Proto se hodí nejen k přípitku, ale i k rybí polévce. Tato polévka bude díky uvedenému vínu chutnat zajímavěji, protože zmíněný nápoj její chuť zjemní a polévka pak bude doslova skvělá.

Jen málokdo si dovede představit Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu. Ačkoliv hodně lidí si k němu v dnešní době usmaží řízek, stále je dost těch, kteří nedají dopustit na smaženého kapříka. Tato chutná ryba se na nejednom stole o Vánocích objevuje rok co rok. Jak bramborový salát, tak smažený kapr mají výraznější chuť, a tak i víno, které k němu naservírujete, by mělo být poměrně výrazné. Navíc by mu neměla chybět harmonie a vyváženost. Nejlepším nápojem k hlavnímu chodu Štědrovečerní večeře jsou proto vína, která chutnají po citrusových a tropických plodech. Ale pozor, v takových vínech číhá i vyšší procento alkoholu.

Štědrým večerem však Vánoce a jejich oslavování zdaleka nekončí, právě naopak. Štědrovečerní večeři by se dalo považovat za jakýsi pomyslný klíč, který otvírá období hodování. Vždyť hned po Štědrém dnu následuje Boží hod vánoční. Den, kdy si křesťané připomínají narození Ježíše Krista. Jedná se o jeden z největších a nejvýznamnějších svátku během celého církevního i kalendářního roku. Většina lidí tráví tento den se svými nejbližšími příbuznými. Takové oslavy se neobejdou bez slavnostního oběda. K tomuto obědu se podávají nejrůznější druhy masa a k těm je potřeba ciltlivě vybírat víno.

Někteří si ještě i o Božím hodu vánočním rádi pochutnají na kaprovi. O víně, které je k této rybě ideální, už byla řeč, Ale co další jídla? Nemalou oblibou se o Vánocích těší i kachna. Jedná se sice o nejméně tučné maso, protože se z ní během pečení nejvíce tuku vypeče, nic méně nějaký ten tuk tam přece jenom zůstane, a někdy ho není zrovna málo. Mastnotu je dobré rozpustit v poměrně silném víně, tentokrát červeném. Pokud chcete udělat pokus, jehož předmětem budou červená příjemně kořenitá vína, v jejichž chuti lze rozeznat zralé peckoviny, zkuste to letos o Vánocích třeba s výraznějšími a méně známými odrůdami jako NERONET, ALIBERNET, případně MERLOT.

Máte-li v plánu dát si na 1.svátek vánoční krůtu, která bude chutnat spíše sladce, zvolte k ní výraznější bílé víno obohacené o pikantní kyselinku a zvýšený zbytkový cukr. Ten, kdo si ke krůtě vybere například moravský TRAMÍN ČERVENÝ, či CHARDONNAY podpořené zráním v dřevěném sudu, určitě nebude svého rozhodnutí litovat.

Méně obvyklým „vánočním“ pokrmem je bažant na slanině. Zmíněné maso si dobře rozumí se sametově lahodným červeným vínem, které má nádech kouřoviny a vanilky. Věřte, že toto víno nezkazí ani chuť přílohy, spíš naopak.

Jistě mi dáte zapravdu, že taková dobře udělaná hovězí svíčková je pochoutka, které se málo co vyrovná. Ale co takhle dát si o Vánocích jelení svíčkovou? Jedná se o téměř aristokratickou lahůdku. A k aristokratickému jídlu patří i aristokratický nápoj, neboli aristokratické víno. Vybírejte proto vína s vyšším přívlastkem, delší dobou zrání a ne příliš komplikovanou chutí.

Co se týče kombinace víno a zvěřina, tady se řídíme zásadou, že k ní podáváme totéž víno, které používáme k jeho přípravě. Je libo o svátcích kančí ragú? Jestli ano, pak si k němu nachystejte bohaté a temperamentní červené víno, vonící orientálním kořením, jehož chuť připomíná vyzrálé zahradní ovoce.

Základem pro správný výběr vína není nic příliž složitého. Je potřeba dodržet základní pravidlo, že víno má jídlo doprovodit a nikoli vést. To znamená, že víno nemá přebít chuť jídla, ani jídlo nemá naopak přehlušit podávané víno.

Víno pro slavností příležitost rozhodně není věcí, na které je vhodné šetřit. Stoní vína nebo vína z nedůvěryhodných zdrojů na sváteční stůl zkrátka nepatří. Míchat víno s nějakým jiným alkoholem v žádném případě není dobrý nápad, zato je velice správné tento nápoj zapíjet nemalým množstvím vody. Nenechávejte nákup vína na poslední chvíli, aby měla láhev čas alespoň dva dny před podáváním vína ležet v klidu.

Nejenom jídlo, nýbrž i víno by se mělo dopředu připravit. Příprava je však různá u různých typů vín. Bílá a šumivá vína nezapomeňte patřičně vychladit, červené zase otevřít nejméně hodinu před podáváním. Kdyby bylo náhodou červené víno příliš chladné, stačí je na okamžik nechat v místnosti, kde je teplo a ono už si svoji teplotu „srovná“.

Když už se konečně pustíte do pití vína, pamatujte na pořadí. Nejdřív pijte ta méně výrazná vína, teprve pak přejděte k výraznějším. Pak může následovat suché bílé nebo červené víno. Dezert můžete zapít sladkým bílým vínem. Nalijete-li víno do sklenic z čirého skla, pak si přijdou na své nejen chuťové buňky, ale i oči.

Řada z vás už jistě ví, že šumivá vína nejlépe chutnají ve vysokých „flétnách“. Na bílé víno potřebujete menší sklenice, než na červené. Bílému vínu nesmíte dovolit, aby zteplalo. Oproti tomu červené si žádá prostor, který mu umožní uvolnit aroma. Číše s vínem by však neměly být plné až po okraj, nýbrž nalité pouze do třetiny. Sladká dezertní vína musí být před podáváním vychlazená. Nejedná se o vína, kterých je vhodné vypít velké množství.

Vychutnejte si i o letošních svátcích každý doušek dobrého vína. Nezapomínejte však, že i z toho nejlepšího vína se lze opít, často dokonce snadněji a rychleji než se zdá. Vánoce jsou svátky klidu a míru a slavíme je jenom jednou za rok. Byla by věčná škoda si je zkazit nadměrným pitím.

Na zdraví.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *