
Víno a krevní skupina AB a její strava
Krevní skupina AB je ze všech krevních skupin nejmladší a nejvzácnější. Pouze 2 až 5% lidí se může pochlubit tím, že má takovou krevní skupinu. Věřte nebo ne, ale této krevní skupině není ještě ani tisíc let. Existují rysy, kterými se krevní skupina AB podobá skupině A a jiné, které má společné se skupinou B. Částečně v sobě tato krevní skupina spojuje obě uvedené krevní skupiny. Přesto se jedná o zvláštní krevní skupinu. Krevní skupina AB je obvykle silnější a aktivnější, než krevní skupina A. Zřejmě za to může genetická paměť, kterou v sobě tato krevní skupina má, tentokrát po dávných předcích krevní skupiny B. Tito předkové byli doma na stepích.
Které potraviny této krevní skupině škodí a které prospívají? To se zatím nepodařilo jednoznačně určit. Avšak potraviny, které nejsou vhodné pro skupinu A nebo B, pravděpodobně neprospějí skupině AB, ale ani to není pravidlem, kterého bychom se měli striktně držet. Jak krevní skupině A tak krevní skupině B nedělají dobře lektiny. Lektiny se nacházejí třeba v rajčatech. Zatímco lidé s krevní skupinou A nebo B by se měli rajčatům vyhýbat, lidé s krevní skupinou AB si je mohou dopřávat podle libosti. Pozor by si měli dávat pouze, aby se jich nepřejedli. Protože, jak je známo, všeho moc škodí.
Mezi potraviny, které jsou pro krevní skupinu AB velmi vhodné, patří některé druhy ryb, jak sladkovodních tak mořských. Jmenovitě jde o tuňáka, štiku, mořskou štiku, kanice, tresku, plachetníka, hejka, lososa, makrelu, sardinky, polorejnoka mořského pstruha, dokonce i jesetera. Dále pak pstruh duhový a dokonce i plody moře. Není toho zrovna málo, viďte? A Ryby jsou pokrmem, ke kterému se hodí i víno.
Tak proč nedopřát rybám koupel ve víně? Říká se, že k rybě patří výhradně víno bílé. Ale neplatí to pokaždé. Kdybyste si například dali tuňáka v pikantní omáčce z rajčat s jemným Sauvignonem, tak si příliš nepochutnáte, je nutné použít lehčí červené víno. To ale nic nemění na tom, že naprosté většině úprav jídel z ryb, které se v naší zemi podávají, to s bílými, či s šumivými víny nejvíce ladí. Pochopitelně k hutnějším a tučnějším rybám se hodí zase jiná vína.
Například Rulandské šedé nebo Chardonnay. Také růžová vína jsou skvělá. Zejména k lososu. Možná proto, že pokrm a nápoj mají růžovou barvu. Pokud je ovšem ryba jemnější, je k ní nejlepší víno právě jako Sauvignon, suchý ryzlink nebo Veltlín. Ryby a mořské plody si občas rozumí i s šumivými víny, hlavně když jsou to minerální Champagne.
Ryby říční jako pstruh nebo štika vezmou zavděk některým z bílých, tichých, mladších vín, jehož kyselinka bude delikátní. Žízeň po rybách vylovených z rybníků, jakými jsou kapr, či sumec, zažeňte dobrým růžovým vínem.
Uzená ryba je bezesporu znamenitou pochoutkou. Zvolíte-li k ní některé z bílých vín pozdních sběrů, budete mít o nevšední, gurmánský zážitek postaráno. Jedním z takových vín je třeba již zmiňované Veltlínské zelené. Totéž víno si nalijte k rybě vařené nebo dušené. Představte si, že ve Francii vaří nebo dusí rybu přímo ve víně a to víno, které se při přípravě jídla použije, se pak k němu i pije. Vedle mořských ryb by se měla na stolech objevovat výhradně bílá vína. V červeném víně se totiž nacházejí třísloviny, které si vůbec nerozumí s mořskou solí, která je zase součástí masa mořských ryb.
K pečeným, grilovaným rybám a k rybám na roštu se hodí buď lehčí, bílé víno a samozřejmě s jemnou kyselinkou, nebo i víno červené, ale lehčí, dejme tomu Svatovavřinecké. Lehčí červené víno vám bude chutnat úhořem. Zkuste dát přednost Modrému Portugalu.
Všichni víme, že smažené ryby a vůbec smažené pokrmy dají trávicímu traktu víc zabrat. Ale v tomto případě mohou pomoci vína z modrých odrůd, ovšem lehčí, třeba rulanda, nebo vavřinec.
Dobrou chuť a na zdraví