
Vína a jídla různých států – Itálie, Španělsko, Portugalsko
Když se řekne Italská kuchyně, snad každý si okamžitě vybaví pizzu a těstoviny. Tyto typické, tradiční a také velmi chutné italské pokrmy se ze slunné Itálie rozšířily pravděpodobně po celém světě. Získaly si přízeň mnoha konzumentů, ba i skutečných gurmánů a proslavily zemi, která je jejich kolébkou. Skvělé jídlo však rozhodně není tím jediným, díky čemu se Itálie stala známá, neboť i vína, která odtamtud pocházejí, se těší nemalé oblibě. O italských vínech obecně platí, že jsou dobrým nápojem k potravinám a využívat se je dá velmi pružně.
Italská bílá vína se mohou pochlubit tím, že jsou neutrální. Třeba takový Pinot Grigio, Orvieto nebo Soave představují přímo báječný doplněk pro spoustu předkrmů. Tato vína si skvěle rozumí také s rizotem a těstovinami. Takže je můžete naservírovat ke špagetám carbonara, ale i k salátům z mořských plodů, kalamárám a řadě jiných italských chodů.
Existují však i jídla, která způsobí, že kvůli jejich chuti nebudete cítit, jak chutná víno. Jedná se o pokrmy masité nebo ze zvěřiny, ke kterým je navíc hodně omáčky. Stačí však, abyste místo výše uvedených vín zvolili ke zmíněným dobrotám jiné víno, například Amarone nebo Barolo, a určitě si skvěle pochutnáte, jak na jídle, tak na víně.
Itálie však kromě bílých vín disponuje i víny červenými, ovocnými a mírně ostrými. K takovým vínům patří Barbera, Chianti, či Valpolicella. Ta se hodí i k pizze a sytějším těstovinám. Rovněž se výborně snoubí s grilovaným a pečeným masem, na které si Italové potrpí.
Ti z vás, kteří někdy navštívili Španělsko a ochutnali její typickou tradiční kuchyni, jistě vědí, že v této kuchyni se dá zřetelně poznat, že je ovlivněná kuchyní maurskou. A tak se v chutích tamějších pokrmů prolíná česnek, pimento, což je něco jako velká chilli paprika, chilli, ba i vzácný šafrán. Všechny tyto suroviny způsobují, že jídlo je opravdu hodně pikantní, víc než by si možná někdo dovedl představit. Přesto se najdou vína, která jsou k těmto přísadám vynikající. Jsou nimi zkrátka suchá bílá vína a také vína růžová. Nesmíme zapomenout ani na víno fino sherry, které nabízí jih. Avšak nejenom velmi pikantní jídla, nýbrž i pokrmy z mořských plodů, třeba paellu, vám budou v kombinaci s uvedenými víny chutnat.
Neláká vás ochutnat pikantní španělské chody ani mořské plody nejsou pro vás to pravé? Nevadí, najde se ještě něco jiného na zub. Tím něčím je vynikající grilované jehněčí. Tuhle pochoutku vám nabídnou snad všude na severu Španělska. Taková výborná pečeně si zaslouží, abyste ji zapili nějakým extra vínem, nemyslíte? Některé z červených vín, která zrají v dubových sudech, se k tomuto účelu hodí ideálně. Jmenovitě ke zmíněným vínům řadíme vína Rioja a Ribera del Duero. Právě díky těmto vínům se Španělsko, mimo jiné, stalo slavným.
Nyní ještě pár slov o Portugalsku. Tedy především o jídlech, která se v této zemi podávají a vína, která se v ní pijí. Co se týče portugalské kuchyně, můžeme klidně říct, že se poměrně dost podobá kuchyni španělské. Ale přece jenom se najdou nějaké rozdíly. V Portugalsku se mořské plody těší větší oblibě než ve Španělsku. Jak už v podstatě víme, tuto potravinu dobře doplňují suchá bílá vína. Například Vinho Verde, které je doma právě v Portugalsku.
Dobrou chuť a na zdraví.