
Vína a jídla různých států – Francie
Není žádným tajemstvím, ale spíš nepsaným pravidlem, že k určitým pokrmům se hodí určitá vína. V tomto článku se podíváme blíže na jeden z Evropských států, na pokrmy, které jsou pro danou zemi typické a samozřejmě na vína, která se k těmto jídlům nejlépe hodí.
Nejdříve ale několik obecných informací. V mnoha evropských státech se pití vína stalo součástí životního stylu. Jak už jsem výše naznačil, lokálními víny se zapíjí lokální pokrmy. A snad žádný obyvatel daného státu nemá velkou chuť experimentovat a zkoušet něco, co ještě nezná. Například Francouze, který žije v oblasti Rhône by ani nenapadlo, aby pil Muscadetu pocházející z Loire. Rozhodně by toto víno u něj nemělo o nic větší šanci na úspěch než Chardonnay z Austrálie. Vy se samozřejmě nemusíte chovat stejně. Avšak zrovna tak dobře můžete přijít na to, že kombinace, které jsou vyzkoušené a prověřené téměř není možné vylepšit. Šlo by to, ale dalo by to pořádnou fušku. Ale na druhé straně, proč by se mělo vylepšovat něco, co funguje?
A nyní už se budeme věnovat tomu danému státu, jednotlivým jídlům a jednotlivým vínům. Tou zemí bude sladká Francie. Tak tedy tradiční francouzská kuchyně je považována za jakýsi ideál kuchyně na vysoké úrovni. Ale pokrmy, na kterých si pochutnají Francouzi, jsou dosti venkovské a specifické. Ta zvláštnost závisí na jednotlivých oblastech.
Například v místech, kde jsou k mání mořské plody, lze najít i spoustu perlivých suchých vín. A jak správně tušíte, takováto vína jsou k mořským plodům velmi vhodná. Takovou oblastí je třeba jižní Francie nebo Loire. Ve vnitrozemí Francie, dejme tomu v Burgundsku, by vás zase pohostili sytějšími pokrmy. Třeba takový kohout na víně nebo hovězí po burgundsku, to nezní špatně, co říkáte? A chuť těchto regionálních jídel obohatí chuť regionálního vína.
V Alsasku si přijdou na své milovníci krémových omáček a tyto omáčky se báječně snoubí s Pinot Gris nebo bohatě kořeněným ryzlinkem. Francie je tou pravou zemí i pro ty, kdo mají rádi uzeniny, protože ty tam jsou dostupné na každém kroku. O lehké bílé nebo červené víno, kterým je nejlepší je zapít, taky samozřejmě nouze není.
Pokud jde o kuchyni jižní Francie, v té dominují hlavně temperamentní středomořské chutě. Jídlo se připravuje ze surovin jako jsou rajčata, česnek, olivy, dokonce i ančovičky. Pokrmy mívají pronikavou chuť a přímo nabádají k pití vína. Ať už byste si zvolili perlivé suché, či zemité bílé nebo růžové víno, každé z nich by bylo ideální. Kromě toho se v nich dá pocítit i „letní“ náladu zmíněného regionu. V případě, že je libo nějaký sytější pokrm, dejte přednost kořeněným červeným vínům, jež vycházejí z odrůd Syrah a Grenache. Jedná se o typ, který se nachází zejména v oblastech Rhône a Languedoc.
Zmíněná vína se dobře hodí nejen k francouzské kuchyni, ale také k pokrmům připravovaných v jiných středomořských státech, například v Řecku, Chorvatsku nebo Slovinsku.
Dobrou chuť a na zdraví