
Nealkoholické víno
Řidiči, maminky které kojí nebo osoby které berou prášky, všichni tito lidé se možná někdy na oslavách, večírcích, plesech nebo na obyčejných posezeních s přáteli cítí jako to páté kolo u vozu, protože si z nějakého důvodu nemohou dát ani kapku vína. Jak dovedou být policajti tvrdí při silniční kontrole všichni víme, a kdo by riskoval odebrání řidičáku?
A takových, co mají „odvahu“ míchat prášky s alkoholem taky naštěstí není mnoho. Jinými slovy, většina lidí raději vydrží ten „trapas“ a nevypije si, ale protože pokrok nelze zastavit a lidé vymýšlejí a vyrábějí pořád nové věci, mohou si v dnešní době dát během patry skleničku i kojící ženy, řidiči, dokonce i lidí, kteří berou prášky.
Ptáte se, jak je to možné? Za tuto možnost vděčíme nealkoholickému vínu, které můžete s klidným svědomím nabídnout sportovci, ženě v jiném stavu, kojící mamince, řidiči, člověku, který drží dietu, ba dokonce i abstinentovi, možná, že ani muslim by douškem takového vína nepohrdl. Je pravda, že nějaká ta malá kapička alkoholu by se v nealkoholickém víně asi našla, ale je to daleko menší množství než, a teď se podržte, v kefírovém mléku.
Nealkoholické víno je přímo ideálním nápojem pro každého, kdo má chuť na opravdové víno a nechce nebo nemůže při tom požít alkohol. Někteří možná nazývají nealkoholické víno moštem. Takoví konzumenti se však mýlí.
Mošt není totéž co nealkoholické víno. Mošt, jak jistě víte, je šťáva z hroznů. Ale nealkoholické víno je zkrátka víno, kterému nechybí plnohodnotná vůně barva ani chuť. Jediné, co takové víno postrádá je právě alkohol. Takové víno se vyrábí z klasického vína a používá se při tom proces tzv. dealkoholizace. Dealkoholizace není nic jiného než snížení, nebo dokonce úplné odstranění alkoholu.
Podle toho, jak je zmíněný proces šetrný a vyspělý, pak nealkoholickému vínu zůstane více nebo méně jeho originálních atributů, které mělo před dealkoholizací. Hovoříme zde například o vlastnostech, ke kterým patří chuť, barva, struktura, či vůně. Nesmíme vynechat ani pozitivní dopad na zdraví člověka. Toto víno je rovněž zdravé.
Někoho by mohlo napadnout, proč vlastně ztrácet čas odstraňováním alkoholu z vína, když je v současnosti výběr vín tak široký a rozmanitý? Proč vlastně lidé mají zájem o víno bez alkoholu? Uvedu hned tři příčiny, proč si ho lidé rádi dají. Všechny mi připadají jednoduché i logické. První důvod je, že lidem zkrátka víno chutná. Považují ho za ušlechtilý, chutný a zdravý nápoj, který překypuje energií i duchem. Někteří se alkoholu vyhýbají dobrovolně, jiní proto, že jim zkrátka nic jiného nezbývá.
Důvody, proč někteří lidé nepijí jsou různé. Mohou být společenské, pracovní, samozřejmě i zdravotní. Někteří nepijí, jelikož nemají k alkoholu kladný vztah. Není však vhodné víno odsuzovat. Je přece známo, že víno působí na lidské zdraví velmi pozitivně. Přísun vína uvítá především krevní oběh a funkce, které s ním souvisejí.
Pití nealkoholického vína je rovněž zdraví prospěšné. Toto víno třeba dovede domluvit cévám, aby nekornatěly. Chrání to nejvzácnější co máme, naše srdce, před nemocemi. Díky němu bude riziko, že někoho postihne infarkt, podstatně nižší. Spoustu lidí v dnešní době trápí vysoký cholesterol, i ten vám nealkoholické víno pomůže snížit. Mám také výbornou zprávu pro ty z vás, kteří si vyčítají, že pitím klasického vína přidávají svému tělu příliš mnoho kalorií. V nealkoholickém víně není tolik prázdných kalorií jako v klasickém. Netvrdím, že je úplně bez kalorií, ale je jich tam méně.
Správně by se vínům, kterých se týká tento článek mělo říkat „dealkoholizovaná vína“. Za svůj název „nealkoholická“ tato vína vděčí nealkoholickému pivu, po němž v podstatě zdědily přívlastek. Proto se rychleji a snadněji nejspíš setkáte s nealkoholickým, nebo také nealko vínem, než z vínem dealkoholizovaným, ale je to totéž.
Až si budete nealko víno kupovat, dejte si pozor. Buďte vybíraví a nespokojte se s prvním vínem, které vám bude nabídnuto. Mohlo by se totiž stát, že zrovna narazíte na nepoctivého obchodníka, který se vám bude snažit namluvit, že kupujete nealkoholické víno, ale přitom vám bude chtít prodat obyčejný, odrůdový, hroznový mošt. Vy už však naštěstí víte, jaký je rozdíl mezi moštem a nealkoholickým vínem, takže se nenecháte tak snadno napálit.
Alkohol dokáže, mimo jiné, pořádně zkřížit plány všem, kteří se snaží shodit pár kilogramů nebo alespoň dělají, co mohou, aby měli svou váhu pod kontrolou. Kromě toho, že nápoje obsahující alkohol disponují velkým množstvím kalorií, je vysoký rovněž jejich glykemický index. V praxi to znamená, že poměrně zanedlouho po jejich konzumaci přepadne konzumenta hlad. Ba co víc, existují druhy alkoholu, které způsobí, že budete mít na jídlo ještě větší chuť než před tím.
Pokud třeba zrovna držíte dietu a dostali jste nezvladatelnou chuť na skleničku vína, dejte raději přednost nealkoholickému vínu před klasickým. Obsah kalorií v nealko víně je totiž o celých 70% nižší, než u normálního vína. To je docela podstatný rozdíl, nemyslíte? Dokonce by se našly i odrůdy, ve kterých je těch zatracených kalorií ještě méně, konkrétně o neuvěřitelných 90% To je teprve něco, viďte?
Je nejvyšší čas říct si něco bližšího o tom, jak se nealkoholické víno vyrábí. Jak už to většinou bývá, ani tady není cesta k cíli pouze jediná. Při výrobě nealkoholického vína jde samozřejmě o pouze o to odstranit z klasického vína alkohol, ale při tom toto víno nezbavit jeho senzorických a biochemických vlastností.
Jednou z metod, pomocí které lze normální víno proměnit v nealkoholické je Vakuová extrakce. Při zmíněné metodě se sice spotřebuje poměrně velké množství energie, avšak extrakce alkoholu z vína je nejen účinná, ale i šetrná k vínu, proto se vyplatí ji použít. V uvedeném procesu hrají hlavní roli odlišné teploty evaporace alkoholu i dalších složek vína.
Proces, o kterém je řeč, byl využíván už v první polovině minulého století. Tehdy byl znám jako jednoduché „ohřívání“. Moderní technologie z této metody však postupně udělala sofistikovaný proces, jehož účelem je oddělit víno od alkoholu. Dochází k tomu pomocí nízkých teplot, které vínu neuškodí a jsou k němu hodně šetrné. Jen tak pro lepší představu, teploty, kterých se při vakuové extrakci využívá, nebývají vyšší než 30°C Zmíněnou metodu používají především naši němečtí sousedé a obyvatelé USA.
První metodu výroby nealko vína jsme probrali. Takže se můžeme klidně vrhnout na druhou, která se jmenuje Buněčná osmóza. Vlastně to zatím ani není metoda. Jedná se spíš o nový směr, kterým se začal ubírat výzkum dealkoholizačních procesů. Je to v podstatě pouhá myšlenka progresivní a odvážná. Bohužel dosud nepřinesla výsledky, se kterými by byli výzkumníci spokojení, alespoň co se týče senzorických kvalit, které jsou pro nealkoholické víno velmi důležité.
Samozřejmě, že uvedená metoda už byla testována. Avšak nealkoholická vína, která díky ní vznikla, se dosud nezbavila své „kompotové“ povahy, která pochopitelně není vítaná. Zkrátka to není to pravé ořechové. Zemí, kde se buněčná osmóza narodila, byla slunná Itálie. Ale, jak již bylo uvedeno, žádný větší úspěch ji prozatím nepotkal. Třeba se ho v budoucnosti dočká, kdo ví.
V roce 2013 oslavilo nealkoholické víno kulatiny, deset let od svého uvedení na trh. Nealkoholické víno možná ještě nezískalo takovou popularitu, jako normální víno. Možná, že dětské šampusy jsou známější. Ale ty určitě nemají tak dlouholetou tradici. Nealkoholické víno totiž existuje už od roku 1908.
Zemí jeho vzniku bylo Německo. Značnou popularitou se těšilo během dvacátých a třicátých let 20. století. Potom jeho sláva poněkud pohasla. V dnešní době se však lidé snaží žít zdravě. A tak to vypadá, že se začíná tomuto vínu opět blýskat na lepší časy. Konzumenti o něj totiž mají čím dál tím větší zájem. Již celé tisíce spotřebitelů v České republice věnovalo nealkoholickému vínu svou přízeň.
Možná i vy patříte k takovým příznivcům, pokud ano, pak už jistě víte, že sehnat nealko víno není tak těžká věc. Najdete jej v mnoha obchodech v celém státě. Dokonce si ho, jako většinu různých věcí můžete pořídit i prostřednictvím eshopu. Potěšující správou jistě je, že nealkoholické víno stojí přibližně tolik, kolik běžné. Jen tak pro představu, stačí v eshopu zaplatit kolem dvou stovek a jedna láhev vína bez alkoholu je vaše. Také v naší vinotéce jsme zahrnuli nealkoholické víno, mezi zboží, které nabízíme spotřebitelům.
Takže jej už i u nás můžete kdykoliv ochutnat a pochutnat si na něm. Abyste věděli na čem jste a na co se v této vinotéce můžete těšit, zde je nabídka naších nealkoholických vín. A abyste měli jasno úplně ve všem, prozradím, že objem každé láhve jakéhokoliv nealkoholického vína, které nabízíme, je 0,75 l.
Co takhle třeba Nealkoholické bílé víno (Bonne Nouvelle Chardonnay)? Nebo je spíš libo Nealkoholické šumivé víno růžové? (Bonne Nouvelle Sparkling Rose)? Můžete ale klidně dát přednost Nealkoholickému šumivému bílému vínu (Bonne Nouvelle Sparkling White). Nikdo vám to nebude mít za zlé. Z nealkoholických bílých šumivých vín nabízíme ještě Melior Zero Espumoso. Pro milovníky červeného vína samozřejmě také něco máme. Nabídneme jim nealkoholické a nízkokalorické červené víno. (Bonne Nouvelle Rouge).
Všechna nealkoholická vína mají v sobě poměrně málo kalorií, to už víme. Ale tohle víno to má dokonce v názvu. Je naprosto jasné, že když už nabízíme nealkoholické a nízkokalorické červené, nemůže v naší nabídce chybět ani Nealkoholické a nízkokalorické bílé víno (Bonne Nouvelle Blanc). Pokud máte rádi grapefruit, je pro vás Nealkoholické víno růžové s vůní a chutí grapefruitu (Bonne Nouvelle Rosé Pamplemousse) jako stvořené.
I pro ty z vás, kteří holdují spíše suchým vínům, se v naší nabídce nealkohlických vín něco najde. Například Nealkoholické víno bílé – suché (Melior Zero WHITE), či Nealkoholické víno červené – suché (Melior Zero RED), máme dokonce i Nealkoholické víno růžové – suché (Melior Zero PINK). Taková je naše kompletní nabídka nealkoholických vín, které z nich si vyberete, to už je jen na vás.
Ať už se rozhodnete pro kterékoliv z výše uvedených vín, věřím, že si na něm pochutnáte a že vás nezklame. Na zdraví.