
Ledové víno
Ledová vína jsou typem vín s přívlastkem, která jsou charakteristická zejména svou výraznou vůní, vysokým zbytkovým cukrem a nižším obsahem alkoholu (8-9%). Tyto kvalitní vína jsou vyrobena ze zmrzlých hroznů, tím odpovídají názvu ledové. Ledová vína jsou harmonická, plná a velmi aromatická.
Historie
Historie těchto vín sahá až do roku 1794 z oblasti Franconia, k jeho výrobě přispěl tehdejší nenadálý mráz. V průběhu 20. století došlo k většímu rozšíření výroby, kdy se začalo vyrábět ve většině severských vinařských zemí. Výrobě ledového vína se věnují vinaři z české republiky již od druhé poloviny devadesátých let 20. století. Mezi vína přívlastková byla zařazena novelou zákona vinařského až v roce 2000.
Výroba
Výroba ledového vína je založena především na teplotě sklízení hroznů, ta je minimálně -6°C, hodnota je stanovená zákonem. V každém státě to může být jinak, v Kanadě -8°C, v Německu -7°C a v Česku minimálně -6°C. Díky těmto nízkým teplotám šťáva z nich tak neroztaje po celou dobu výrobního procesu. Při lisování zmrzlých hroznů setrvává voda ve formě krystalků ledu v rámci lisu, kdežto ven vytéká hustý a hodně sladký koncentrovaný mošt. Cukernatost, kterou tento mošt vykazuje je českým vinařským zákonem uzákoněna na hodnotu minimálně 27°NM. Rovněž jako u slámového vína je i u vína ledového nízká výlisnost cca 20%. Díky této nízké výlisnosti je jasné, že vína budou velmi drahá. Díky tomu, že mošt kvasí velice pomalu, zůstane vždy vysoký obsah zbytkového cukru. Toto víno neprokvasí na více než 8-9% alkoholu, má však velmi vysoký extrakt, obvykle více než 50 g/l, a vyšší obsah kyselin.
Proces výroby je poměrně riskantní, neboť je nutné nechat hrozny na keřích až do doby prvních mrazíků, které jsou důležité a zajistí tak zmrznutí bobulí na požadovanou teplotu. Hrozny mohou být poškozeny zvěří či ptáky, napadeny hnilobou nebo dokonce odcizeny.
Nejvhodnějšími odrůdami k výrobě ledových vín jsou pozdní odrůdy, které jsou odolné proti opadání hroznů anebo proti jejich hnilobě. Nejpoužívanějšími odrůdami používaných pro výrobu jsou Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Veltlínské zelené nebo Chardonnay.
Pro svou výraznou a jedinečnou chuť jsou ledová vína vhodnou volbou jako dárek či pro slavnostní okamžiky. Tyto vína představují výjimečný požitek z konzumace a doporučují se zejména k dezertům, sušenému ovoci a ovocným salátům.
PŘEJI NA ZDRAVÍ !