Vinogalerie Blog

Tomáš bloguje

Vinogalerie

Jak připravit kapra bez kostí

Zanedlouho jsou tady opět Vánoce, ke kterým neodmyslitelně patří, kromě koled, dárku a vánočního stromku, rovněž tradiční voňavá lahůdka – smažený kapřík! Taky si na něm rádi pochutnáte, ale máte strach, že Vám uvízne kůstka v krku? Mám pro Vás jednoduchý tip, jak si připravit kapra bez kostí, kterého si bez obav vychutnáte Vy i Vaše děti.
Když budeme kapra nakupovat, čerstvého poznáme tak, že má lesklé čiré oči a tmavě červené žábry. Taky nesmí být otlučený a maso musí být na dotek pružné.

Doma si kapra nejdříve očistíme, oškrábeme šupiny a ostrým nožem rozřízneme břišní dutinu od zadní části směrem k hlavě.

Dáváme pozor ať neprořízneme žlučový váček a střeva. Snažíme se tedy nožem nezajíždět příliš hluboko.
Vyjmeme celý obsah břišní dutiny a kapra omyjeme pod studenou vodou.
Kapra položíme na pracovní desku hřbetem k nám a provedeme řez těsně kolem hřbetní ploutve.

Pak postupně odřežeme celý bok, přičemž nůž vedeme po žeberních kostech.

Rybu otočíme a celý postup opakujeme. Nyní nám zůstanou dva krásné kusy filé a hlava s páteří a minimem masa což použijeme na sváteční rybí vývar.

Čisté filé položíme kůží dolů a příčně nařezáváme maso v těsných rozestupech cca. 2mm.

Dáváme však pozor ať neprořízneme kůži která nám filé drží pohromadě.

Kosti v takto upraveném rybím mase jsou rozmělněny a při kuchyňské úpravě smažením se zcela vytratí a v chuti nejsou cítit.

Kapra obalíme v klasickém trojobalu, osmažíme a podáváme s bramborovým salátem.

Přeji Vám dobrou chuť bez kůstek 🙂

A jaké víno k vánočnímu kaprovi?

Mým tipem je Ryzlink rýnský.

Toto výborné víno s typickou chutí odrůdy Ryzlink rýnský je považované za víno králů. Tato odrůda byla dříve nazývána též „lipka“ pro svou výraznou vůni lipových květů. Barva je světlejší, zlatavá a po zakroužení ve skleničce nechává hezkou stopu – „sukničku“. Vůně je intenzivní a kromě už zmíněné lípy můžeme najít i stopy banánu a meruňky. V plné chuti nás lehce štípne do jazyka jemně pikantní kyselinka následována dochutí zralého ovoce.

Přeji Vám mnoho příjemných chvil, nejen u vánoční tabule, se skleničkou lahodného vína!


RYZLINK RÝNSKÝ

Rýňák je král vín a ozdoba každé hostiny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *