
Fenonmén jménem Boloňská omáčka.
Vydejte se se mnou na plavbu kolem světa s fenomenální omáčkou, nebo chcete-li ragů alá BOLOGNESE.
Proč cesta kolem světa? Jednoduše! Tato základní omáčka se dá jednoduše a rychle upravit a rázem se ocitnete tu v Itálii, hned zase v Řecku, pak hup za moře do Mexika a přes Americké barbecue v USA do Anglie a dobře najezení zpátky domů. A super je, že se k jídlům se základem alá bolognese hodí jak bílá, tak růžová i červená vína. Jen je třeba správně vybírat. Pomůžu vám s tím.
Začneme Itálií a základním receptem a další články již brzy 🙂
Itálie:
To je klasická omáčka (viz můj základní recept), dotáhnutá pravým parmazánem, čerstvou bazalkou a oliváčem.
Italské spaghetti bolognese dělám tak, že na pánev dám ohřát porci omáčky. Dochutím parmazánem, čerstvou bazalkou a olivovým olejem a přihodím správně uvařené těstoviny.
Konzistenci upravím vodou ve které se pasta vařila a servíruju.
Navrch pár hoblinek parmazánu, lístky bazalky, čerstvě drcený pepř a znovu kvalitní oliváč.
Neservíruju tedy u nás klasickou verzi, kdy se dají na talíř čisté těstoviny a nahoru omáčka.
Těstoviny totiž nedostanou příležitost nasáknout nádhernou chuť omáčky.
K takto nádhernému jídlu nesmí chybět láhev vína. Výborně sedí rulandské modré, ale pokud dáváte přednost bílému, doporučil bych suché chardonnay.
Kouhttps://www.vinogalerie.cz/vino/vino/bile-vino/chardonnay-2014-premium-neskory-zber-vinarstvo-kubik.htmlsek dobré bagety na závěrečné vysosnutí zbylé omáčky a BUON APPETITO!
Lasagne bolognese to je trochu složitější, ale výsledek stojí za to!
Do olivovým olejem vymazané zapékací mísy vyskládám patro těstovin lasagne, na to vrstvu základní omáčky dochucené opět parmazánem a bazalkou. Dále klasický máslovo – mléčný bešamel dochucený solí, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a citrónovou kůrou.
Lehce poprášit parmazánem a znovu: pláty těstovin, omáčka, bešamel, sýr. Poslední vrstva musí být bešamel sypaný parmazánem, protože plní funkci pokličky a zajistí správné uvaření těstovin.
Před dopečením pokládám plátky mozzarelly a lístky čerstvé bazalky.
K tomu sklenici rulandy šedé, nebo Merlotu. Mňam.
