
Bílé versus červené!
O tom, že mírná konzumace vína je prospěšná pro lidské zdraví, lidé věděli už v dobách Starověku. Již ve Středověku vznikly spisy, ve kterých najdete zmínky o léčivých účincích uvedeného nápoje. V současnosti ale lidé nejsou zajedno v tom, které víno je zdravější, zda bílé, či červené. Také proto se nyní podíváme blíže na to, jak jednotlivá, uvedená vína ovlivňují zdraví.
Začneme vínem bílým. Toho, kdo se domníval, že k výrobě bílého vína se používají výhradně bílé hrozny, hned vyvedu z omylu. Toto víno totiž nevzniká pouze z bílých hroznů, ale také z hroznů růžových, červených, dokonce i modrých.
Dochází k tomu pomocí lisování drcených hroznů bez stopek. Jistě víte, že bílé víno v podstatě nemá bílou barvu. Může být slámově žluté, nazelenalé, ale také zlatavé. Účinky zmíněného vína jsou močopudné a bílé víno dovede snížit i pocit hladu. Suché bílé víno si zase poradí s nadýmáním. Rovněž je jakýmsi regulátorem cholesterolu v krvi, či krevní srážlivosti. Umí se vypořádat i se zácpou. Překvapivá se zdá také informace, že bílé víno je vlastně silným antioxidantem. Pomocí tohoto vína můžete předcházet i nemocem srdce a cév.
Výroba červeného vína nevyžaduje lisování. V tomto případě se rovnou provádí fermentace a kvasí se modré hrozny. Až vás někdy začne prohánět průjem, můžete si místo tabletky dát červené víno, to zmíněný, nepříjemný problém utlumí. Díky uvedenému vínu se rychleji tvoří červené krvinky. Představuje posilu pro nervovou soustavu, dokonce pomáhá v regeneraci unavených očí.
Také o červeném víně můžeme bez nadsázky říct, že je silným antioxidantem. Vděčí za to velkému množství polyfenolů i tříslovin. I vitamíny se v uvedeném víně najdou. Konkrétně vitamín C, E a bera-karoten. Tento nápoj nedovolí sraženinám a tukovým plakům vzniknout. Zmíněné dva nežádoucí prvky drze ucpávají vnitřní stěny cév.
Vědci z Řecka, doktoři John Lekakis a Christos Papamichael z Univerzitní nemocnice Alexandra v Athénách provedli výzkum. Výzkum prokázal jednu velice příznivou okolnost pro kuřáky, ať už aktivní nebo pasivní. Totiž, že červené víno je schopno odbourávat škodlivé vlivy kouření. Avšak podle uvedené studie je třeba vypít dvě sklenky červeného vína, aby došlo k neutralizaci škodlivosti jediné vykouřené cigarety. Jsou také jisté viry, se kterými si červené víno poradí.
Nyní něco, co jistě potěší zejména ženy. Červené víno přidává krásy, jelikož má velmi dobrý vliv na pleť. Především ho ocení kůže na břiše a poprsí, protože díky němu bude pevnější. Není divu, že víno bývá součástí některých pleťových masek a krémů na vyhlazení a čištění pleti.
Nyní je čas, zabývat se blíže otázkou, které víno víc prospívá zdraví. Říká se, že červené víno je lepším prostředkem proti srdečním a cévním chorobám, nežli bílé. Avšak vědecké studie tvrdí něco jiného. A sice, že právě bílé víno je proti uvedeným onemocněním vhodnější. Ba, i antioxidační účinky má bílé víno podle všeho silnější. Neboť červené víno snižuje volné radikály o 15% a bílé o 34%.
Dokonce i srážlivost krve bílé víno víc snižuje. Druh vína ale není jedinou podmínkou, na níž závisí léčivé účinky nápoje. Svou, neméně důležitou, roli zde hraje i odrůda, ze které víno pochází. Pozornost bychom měli věnovat rovněž správné míře v pití vína. Strava a celý životní styl jsou dalšími faktory, které účinnost vína ovlivňují.
Pamatujte, víno nesmí postrádat kvalitu, jinak nemůžete počítat s žádnými léčivými účinky. Krabicová vína, či vína v plastových lahvích vašemu organismu neposkytnou žádné vzácné živiny, protože v nich žádné nejsou. Zmíněná vína vám mohou nabídnout leda tak konzervanty a jiné chemické látky. Těch mají dost. Ale nevím, nevím, jestli je to to pravé, co tělo potřebuje.
Nezapomínejte, že pokud budete pít vína příliš mnoho, neprospěje vám, i kdyby bylo nejkvalitnější na světě. V tom případě může naopak způsobit jaterní cirhózu, poškodit srdce a jiné zdravotní komplikace. Dokonce by se z vás mohl stát i alkoholik. I to víno dovede zařídit. Mládež by si na víno měla nechat zajít chuť. Ani ženám v jiném stavu a kojícím matkám víno nenabízejte.
Lidé, kterým znepříjemňují život žaludeční vředy, by se měli od vína držet co nejdál. S nemocemi jater, epilepsií, či nemocemi slinivky břišní se víno rovněž nespřátelí. Takže lidé trpící těmito neduhy by se měli s vínem rozloučit. Totéž platí i o psychiatrických chorobách. Víno může vylepšit i zhoršit zdravotní stav. Bez ohledu na to, zda je to víno bílé nebo červené. Je proto zapotřebí znát míru a správně si vybírat.
Tak na zdraví!