
Víno a krevní skupina A a její strava – 1. část.
Kdybychom chtěli srovnat krevní skupinu A s krevní skupinou 0, zjistili bychom, že krevní skupina A je v podstatě téměř opakem krevní skupiny 0. Zatímco lidé s krevní skupinou 0 konzumují zejména maso, osoby krevní skupiny A jsou takřka vegetariáni.
Co zasejí, to také sklidí. Mají citlivý trávicí systém. Oproti tomu jejich imunní systém je odolný, tak jak je tomu i u krevní skupiny 0. Na změny prostředí a novou stravu si zvyká tato skupina bez potíží. Dostaví-li se stres, válčí s ním pomocí nějaké uklidňující činnosti. Rostlinná strava je tím, co pomáhá těmto lidem být štíhlými a výkonnými.
Lidem se skupinou A vegetariánství svědčí
Krevní skupině A vegetariánská strava skutečně svědčí. Citlivý trávicí trakt takových lidí totiž moc potřebuje čisté, přírodní a organicky vypěstované potraviny. Mezi nemoci, ke kterým mají lidé krevní skupiny A vrozené predispozice patří nemoci srdce, cukrovka a bohužel i rakovina. Zato však tito lidé umí využít maximum ze všeho, co dává příroda. Metabolismus této krevní skupiny je zcela opačný, než metabolismus krevní skupiny 0.
Maso sice nehraje ve stravě lidí s krevní skupinou A podstatnou ani příliš významnou roli, ale přesto začneme seznam vhodných a nevhodných potravin pro tuto skupinu právě u masa. Ideální by bylo, kdyby lidé krevní skupiny A maso zcela vyškrtli ze svého jídelníčku. Jenže ne vždycky se vyplácí být idealistou.
Někdy člověk musí být i trochu realistický. Stát se ze dne na den vegetariánem, to není zrovna nejrozumnější a nejlepší řešení. Bohatě stačí, když tyto osoby vynechají maso jen částečně. Krevní skupina A by si z masa měla zvolit pouze maso drůbeží a libové a pochutnávat si na něm jednou až třikrát do týdne. Pokud jde o další druhy masa, ty je lepší si dopřávat jen opravdu výjimečně. Slepice, krůta nebo kuře těmto lidem ale neuškodí.
Mořské plody ano, ale s mírou
Co se týče mořských produktů, ty může krevní skupina A konzumovat, ale s mírou. Co je pro ni ale nevhodné, to jsou bílé ryby. Před požitím je lépe mořské plody tepelně upravit, třeba vařením, grilováním nebo pečením. Díky tomu tyto potraviny neztratí nic ze své výživové hodnoty.
Malé množství kysaných mléčných výrobků dělá organismu lidí s krevní skupinou A dobře. Strava, která obsahuje plnotučné mléko však pro něj není to pravé ořechové. Lepší je dát přednost sójovému mléku před plnotučným. Zato kefíry a jogurty jsou velmi prospěšné mléčné výrobky.
Alergici a lidé, kteří mají problémy s dýchacími cestami by si měli dávat na mléčné výrobky pozor a moc jich nekonzumovat, protože tahle strava podporuje tvorbu hlenu. Krevní skupina A už má vyšší tvorbu hlenu v genech. Mléčné výrobky i vejce by se měly objevovat na stole dvakrát až čtyřikrát do týdne.
Pokud jde o tuky a oleje, těch krevní skupina A nepotřebuje ke správné funkci svého organismu mnoho. Občasná lžíce olivového oleje pomůže zlepšit trávení. Prospívá také olej ze lněného semínka.
Existuje hodně druhů ořechů a semínek, které mohou dodat lidem s krevní skupinou A bílkoviny. Tato krevní skupina by totiž měla omezit příjem živočišných bílkovin. Z oříšků jsou pro ni ideální arašídy, ve kterých se nachází lektin, ten dokáže chránit před rakovinou. Lidé, kterým žlučník nedělá neplechu, rozhodně udělají dobře, když budou jíst ořechy se slupkami, ale skořápky, ty radši nejezte, zubům by se to asi moc nelíbilo. Avšak i ke konzumaci ořechů a semínek je třeba přistupovat s rozumem. Jak se říká, nic se nemá přehánět.
Pokračování příště.