Vinogalerie Blog

Tomáš bloguje

Vinogalerie

Degustace vína

Degustace vína je souhrn vjemů a slouží k určení kvality vína, poznávání nových vůní a chutí. Také má za úkol dát laické veřejnosti možnost seznámit se s vlastnostmi různých odrůd a ukázat , jaké víno vybírat při dalším nákupu. U degustace hodnotíme barvu, vůni, chuť, tělo, harmonii, celkový dojem a dochuť.

Souhrn všech těchto vjemů nám ukáže celkový výsledek hodnoceného vína. Při degustaci postupujeme od vín suchých k vínům sladším, ale roli hrají i jiné atributy, proto doporučujeme dodržet pořadí určené naším sommelierem. Nedílnou součástí degustace je kvalitní „degustační sklenička“ z tenkého, čirého skla, která se mezi jednotlivými vzorky proplachuje čistou vodou. Také je důležitá servírovací teplota vína. Za optimální degustační množství se považuje 1/16 litru, tj. cca 6 cl.

Degustace vína je souhrn vjemů a slouží k určení kvality vína, poznávání nových vůní a chutí. Také má za úkol dát laické veřejnosti možnost seznámit se s vlastnostmi různých odrůd a ukázat , jaké víno vybírat při dalším nákupu. U degustace hodnotíme barvu, vůni, chuť, tělo, harmonii, celkový dojem a dochuť. Souhrn všech těchto vjemů nám ukáže celkový výsledek hodnoceného vína.

Při degustaci postupujeme od vín suchých k vínům sladším, ale roli hrají i jiné atributy, proto doporučujeme dodržet pořadí určené naším sommelierem. Nedílnou součástí degustace je kvalitní „degustační sklenička“ z tenkého, čirého skla, která se mezi jednotlivými vzorky proplachuje čistou vodou. Také je důležitá servírovací teplota vína. Za optimální degustační množství se považuje 1/16 litru, tj. cca 6 cl.
Co připravit předem?

1. Jak temperovat víno

Dát s dostatečným předstihem chladit vína do lednice, ideálně do chladící vinotéky. K určení správné teploty a zajištění odpovídajícího servisu doporučujeme použít sommelierské sady obsahující teploměr, otvírák na víno atp.

Bílé víno (není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě 10 – 12 °C.

Růžové víno (není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě 10 – 12°C.

Červené víno (není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě 14 – 16°C.

Sekty (není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě 8 – 10°C.

2. Jak připravit stůl

Čisté sklenice z tenkého, čirého skla. Menší se používají pro vína bílá a růžová, sklenice s větším objemem na vína červená. Vyšší úzké (flétny) na sekty.

Otvírák na víno.

Čistá neochucená pitná voda na proplachování sklenic a čištění úst mezi vzorky.

Text somelliera:

– Přivítání hostů

– Naše ochutnávka, neboli degustace, slouží k tomu, aby si každý vybral svou oblíbenou odrůdu.

– Vína rozdělujeme na zemská, jakostní a přívlastková, která se dále dělí na kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů a výběr z bobulí.Toto dělení je odvozeno od cukru obsaženého v hroznech při sběru.Dále pak vína dělíme podle oblasti (terior), ve které se vinice nacházejí.

– Víno vzniká kvašením hroznové šťávy a následným šlechtěním.- Proces výroby vína začíná sběrem hroznů s následujícím odzrněním a oddělením třapin od hroznů. Poté se hrozny lisují a šťáva nebo rmut kvasí. Při kvašení se z hroznového cukru díky kvasinkám stává alkohol a oxid uhličitý. Další fází výroby vína je jeho školení, tj. proces, při kterém se oddělují zákalové částice od vína. Pak již následuje láhvování a zrání vína v láhvi.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *